dilluns, 14 d’octubre del 2019

LES CONSONANTS: SONS I GRAFIES


LES CONSONANTS: SONS I GRAFIES (1)


Image result for explorador celeste a la derivaç


http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/nom-programa/Aixo-es-dramatic---Especial-nit-de-Nadal/audio/689862/ (Esplorador celeste a la deriva; Pere Calders) (minut: 26.34)

Mentre caminaven de puntetes cap a l’escriptori del pare, el nen tingué un pressentiment i va preguntar:
-Com és que parles tan bé el català? No em diràs que també preneu unes pastilles…
-Doncs sí: les píndoles de català són rosades. Cada idioma té el seu color. Apa ajuda’m a treure el plat volador.
L’Ernest es va posar de quatre grapes i, en el moment que anava a allargar el braç, l’astronauta li recomanà que primer toqués el vehicle amb la punta dels dits, per si encara cremava. El metall era calent, però l’escalfor es podia aguantar. La nau brillava i emetia una fosforescència intermitent. “I tant, si l’hauria trobat, la mare!”, pensà el noi. (...)
L’Ernest no es podia treure del cap les pastilles de català. Serien tan útils! La gent es podria desitjar les bones festes sense l’aguait de les pronunciacions i tot seria més planer i cordial.
-No ens podríeu enviar píndoles de català? –va preguntar de cop i volta-. Suposant que el preu ens anés bé…
-Qui sap! Però això us ho heu de fer vosaltres. 
L’homenet va entrar al vehicle i, amb mig cos a fora, va mirar l’Ernest amb un posat d’agraïment. Li demanà que obrís la finestra, per no trencar els vidres, i s’acomiadà amb gentilesa:
-Gràcies! I que passeu un bon Nadal…
(...)
PERE CALDERS, Explorador celeste a la deriva
En els contes de l'escriptor Pere Calders, els extraterrestres parlen català sense cap problema. Un català ben polit i correcte, a sobre. No els ha calgut estudiar, memoritzar normes ortogràfiques, respondre preguntes de fonètica, omplir forats amb la paraula justa en un exercici de lèxic, llegir o redactar o atabalar-se pels exàmens, que sempre fan nosa. Els en deslliura la seva superior tecnologia: amb una pastilleta rosa n'hi ha prou perquè el visitant domini la nostra llengua, com veiem que passa al conte de dalt. Nosaltres, pobres terrícoles  de mitjans tècnics més modestos, per mala sort encara aprenem llengua a cop d'hores de classe i llibre. llàstima que a les farmàcies del país no venguin aquestes pastilles, i que , de miracles, a l'escola no en passin gaires. Per força, hauràs de venir a classe, llegir, escoltar i treballar de valent la llengua. Si mai contactessis amb un explorador celeste catalanoparlant com el de Calders, fóra bo que us entenguéssiu...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada